succeslaan - tarweGluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe en veel andere granen.

Er zijn er meerdere van, verdeeld in twee groepen: gliadines en glutenines. Het woord gluten komt uit het Latijn en betekent lijm (denk ook aan het Engelse glue); gluten zorgen voor de samenhang en elasticiteit in deeg en baksels. Dat je koekje niet uit elkaar valt als je het uit de doos neemt .”

 

En hoe zit het dan met die intolerantie, en met coeliakie?

Je hebt mensen die super-allergisch zijn voor alle soorten gluten. Die kunnen zelfs overlijden als ze toch een kruimeltje gewoon brood binnenkrijgen. Gelukkig komt deze vorm nauwelijks voor. Intolerantie (het niet goed kunnen verteren of verwerken van gluten) komt veel vaker voor. Onder therapeuten (en zelfs artsen) is gluten-intolerantie momenteel een hot topic. Iedereen lijkt het te hebben. Ook artsen testen er lustig op los, want die hebben net allemaal een bijscholing gehad over coeliakie. Behalve dat het iets genuanceerder ligt…

succeslaan - gluten vrij¨Het is zeker aan te bevelen ¨glutenbewust¨ te eten, maar overstappen van producten die gezond zijn voor het lichaam naar producten die kunstmatig en gemanipuleerd ¨glutenvrij¨ zijn gemaakt, dat brengt ons niet verder.¨

In de meeste gevallen krijg je te maken met ¨witte producten¨, deze verhogen de bloedsuiker in je lichaam, wat weer slecht is voor o.a. je gewicht, maar ook met E-nummers en onnatuurlijke toevoegingen. Zo kom je dan niet vooruit. Bovendien onthoud je het lichaam van de nodige voedingsstoffen die garant staan voor een gezonde stofwisseling en spijsvertering. Hierdoor kun je weer andere klachten ontwikkelen en zo blijft de cirkel rond.

Een grote groep van de mensen, die glutenintolerantie hebben ontwikkeld, blijkt vooral heftig te reageren op de klassieke tarwe.

Je kunt bij je huisarts een bloedtest laten doen, waaruit precies blijkt waarvoor jij een allergie hebt ontwikkeld. Dat is het meest makkelijke en haalt alle giswerk weg. Het is niet aan te bevelen om zomaar, zonder reden, glutenvrij te gaan eten, maar glutenbewust is wél aan te raden. Begrijpen wat gluten zijn en wat ze doen in je lichaam kan al veel duidelijk maken.

Granen geven enorm veel energie aan het lichaam en zij zorgen ook voor een goede stofwisseling.

Hoe donkerder de graansoort, des te minder bewerkingen het graan heeft ondergaan. Ook met granen is het weer uitkijken geblazen. Bewerking van producten is blijkbaar hip, maar niet gezond! Weet wat je eet is de meest slimme kreet!

Veel mensen ontwikkelen voedselintolerantie door veel te eenzijdig te eten.

succeslaan - voedselintolerantieEen goede afwisseling in voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je lichaam enorm blij blijft en dat je stofwisseling perfect verloopt. De kans op allergiën en voedselintoleranties beperk je zo tot een minimum van een minimum.

Mensen, die aanhanger zijn van eiwitdiëten en mensen die shakes en maaltijdvervangers gebruiken, lopen op den duur de grote kans voedselintolerantie te ontwikkelen. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

¨Te veel eiwitrijke producten kunnen het lichaam vergiftigen, het bloed verzuren, de calciumopslag leegroven, de nieren en de lever uitputten en heilzame bacteriën vernietigen.¨

Dit kan leiden tot gal en nierstenen, leveruitputting, darmstoornissen, obstipatie, gewrichtsaandoeningen, osteoperose en hart- en vaatziekten. Alsof dit nog allemaal niet erg genoeg is, wordt het gif, dat in de lever ontstaat door de afbraak van proteïnen, opgeslagen in de vetcellen met als gevolg dat het lichaam weer dikker wordt en dat de ontwikkeling van kanker op de loer ligt.

¨Laat je vooral niets wijsmaken en weet altijd dat het wél jouw lichaam en gezondheid is waar het om gaat.¨

In de media wordt alles naar je hoofd geslingerd, je leest en hoort zoveel over wat gezond is en wat niet. Vaak krijg je tegenstrijdige argumentaties, waardoor je helemaal niet meer weet welke kant kiezen. Wat vandaag gezond blijkt te zijn is het morgen al niet  meer ….

Ook ik heb me jaren blindelings laten meeslepen en heb ik alles wel eens geprobeerd. Maar uiteindelijk kreeg ik te kampen met minder aangename kwaaltjes  waardoor ik me al vaker niet zo goed voelde. Eer je ontdekt waardoor je ziek wordt, kunnen jaren voorbij gaan, jaren met veel verdriet. Dankzij mijn positieve ingesteldheid en mijn geloof in een oplossing, voel ik me vandaag terug super gelukkig en goed in mijn vel. Ik wil het heel graag met je delen.

¨Voor 100% ben ik overtuigd dat ook jouw leven er in vele opzichten zonniger kan uitzien.¨

succeslaan - gezond en gelukkig

We spreken wél één ding af, en dat is dat Jij de keuze hebt! Jij en niemand anders. Respect voor elkaar is de basis van een volwaardige communicatie en fantastische samenwerking.

Klik hier voor uitleg over diverse granen en hun functie in het lichaam.

Uit het hart,

Geneviève Moedbeck

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of stel een vraag.

Gluten, dé “hype” van het moment, maar wat zijn ze ?
Tagged on: