Succeslaan - wie ben ikWIE BEN JE? WAT WIL JE?

Vragen die we ons allemaal wel eens stellen omdat we daar niet altijd een correct en duidelijk antwoord op hebben. Sommigen zijn hun leven lang op zoek naar zichzelf.

Zelfkennis is een noodzaak en toch wel heel belangrijk in deze wereld. Bij onvoldoende of gebrek aan zelfkennis zou je zelfs  een succesvol leven kunnen mislopen en dat wil je liever niet, toch?

Iedereen heeft zo zijn eigen mening bij alles wat we horen of zien. En onze eigen meningen gaan we ook nog graag opdringen aan anderen waardoor we bewust of onbewust andermans leven gaan beïnvloeden.

Maar of we het nu wel willen of niet, zelf worden we natuurlijk ook beïnvloed omdat de meesten onder ons ook wel graag luisteren naar de meningen van anderen en vaak ook via de media of andere bronnen. We gaan luisteren naar al die “stemmen” die ons met de beste bedoelingen aanspreken, met betrekking tot….Succeslaan - wat te doen of niet

  • wie wij moeten zijn,
  • hoe wij moeten handelen,
  • wat wij moeten doen,
  • wat wij beter niet doen,
  • wat wij niet mogen doen, enz…

 

Wie over onvoldoende zelfkennis beschikt of anders gezegd wie niet zelfbewust is, is een gemakkelijke prooi voor de groep  dominante personen in onze maatschappij. Bij een tekort aan zelfkennis verlies je als het ware je eigen identiteit of je persoonlijkheid. Je laat je leven letterlijk leiden door anderen waarbij je doet en handelt zoals hij of zij het je zegt.

Ik geef toe dat ikzelf jarenlang zo heb geleefd. Ik meende gelukkig te zijn tot het moment dat ik ben gaan inzien dat ik niet mijn leven leefde, maar dat van diegene rondom mij. Herken jij dit ook?

Het besef hiervan gaf me uiteindelijk de kracht om uit die moeilijke situatie te stappen met als gevolg dat ik vandaag wel terug  MIJN LEVEN leef op een manier zoals ik het zelf wens.

Succeslaan - bla bla blaDie “stemmen” waarover ik het had, kunnen destructief zijn wanneer ze je tegenhouden om naar je eigen innerlijke stem te luisteren, maar ook wel constructief voor zover ze je kunnen behoeden om bijvoorbeeld verkeerde keuzes te maken in je leven. Wanneer jouw “buikgevoel” of je intuïtie je iets duidelijk maakt en je hebt niet geleerd om hiermee om te gaan, dan zal je hier niet op reageren omdat je niet weet hoe je dat gevoel moet interpreteren. Je zal vaker geneigd zijn om meningen of het advies van buitenaf te volgen ook al is dat advies op dat moment voor jou misschien niet de beste keuze. Diep vanbinnen weet je wanneer het wel of niet goed aanvoelt, je intuïtie volgen is per definitie altijd het beste voor jezelf.

Wat bedoel ik hier nu mee zal je zeggen. Heb je ooit al wel eens iets gedaan in je leven waarbij je naderhand moest toegeven dat je het beter niet had gedaan? Dat iets in jou, diep vanbinnen, je dat wel duidelijk maakte, maar dat je uiteindelijk geen aandacht had gegeven aan dat gevoel … met alle gevolgen vandien? Ja ? Nou, dat bedoel ik dan.

Naarmate we ouder worden, worden we met zoveel informatie van buitenaf overspoeld waardoor we onze innerlijke stem minder en minder gaan horen, laat staan ernaar luisteren. Een gevolg hiervan is dat we onze zelfkennis gaan verliezen.

Maar hoe wordt je nu terug bewust van wie je ècht bent, wanneer ben je zelfbewust?

Succeslaan - bewustwording

Weten we dan nog wel wat we echt willen ?

In ons onderbewustzijn vinden we onze innerlijke wijsheid terug of met ander woorden onze zelfkennis. En één van de meest krachtigste manieren om jezelf ècht terug te leren kennen, is het bijhouden van een dagboek. Weet dat het heel belangrijk is om de verbinding te maken met je innerlijke wijsheid.

Luisteren naar je innerlijke stem is het beste wat je kunt doen.

Je Innerlijke wijsheid zal je fluisterend toespreken.

Je Innerlijke criticus daarentegen zal het uitschreeuwen.

De beste manier om het te horen, is dus Stil zijn!

Een dagboek schrijven, is daarbij een grote hulp. Bij het schrijven van een dagboek kom je tot rust, de stilte, die nodig is om je innerlijke wijsheid te horen.

Een DAGBOEK schrijven is een stap naar zelfontdekking !Succeslaan - dagboek cartoon

Hoe begin je daar nu aan?

Een dagboek schrijven kent geen regels. Je stelt bijvoorbeeld een tijdsklok in, je begint met schrijven en vooral.. je stopt niet vóór de tijdsklok stopt.

Door jezelf de antwoorden te geven op de vragen hieronder, zal je ondervinden dat dit eigenlijk niet zo moeilijk is:

Succeslaan - vraagteken “Ik wil niet schrijven over ….”

Bijvoorbeeld: “Ik wil niet schrijven over hoe boos ik nog steeds ben op mijn zus voor ….” of “Ik wil niet schrijven over hoe angstig ik ben dat de relatie met mijn partner zou beëindigen..”

Dit is een middeltje om je onderbewustzijn over het “beschermen” van verdrongen gevoelens, los te laten.

Stel de tijdsklok in voor 10 minuten en schrijf alles op wat in je opkomt.

De bedoeling is om je zo eerlijk mogelijk en kwetsbaar open te stellen. Schrijf over het moeilijkste wat je je kunt bedenken. Wanneer je klaar bent, kan je het gewoon wegbergen.

Soms hebben we de neiging om naast onze problemen te schrijven in plaats van over de problemen. We willen toch zo graag alles mooi en perfect laten uitschijnen ook al weten we dat het leven niet altijd perfect is. Wanneer je jezelf toestaat om over iets te schrijven waar je eigenlijk helemaal niet wenst over te schrijven dan zullen die woorden wel recht uit je hart komen.

Wanneer je dit toepast, geef je jezelf de mogelijkheid om de persoon die je werkelijk bent op een eerlijke correcte manier en met de juiste woorden te laten verschijnen op het lege blad. Laat het gebeuren, je zal versteld staan hoe verrassend dat kan zijn!

Succeslaan - vraagteken

“Wie ben ik nu?”

Stel de tijdsklok opnieuw in voor 10 minuten en ga verder in op deze vraag.

Overweeg wie je was op verschillende momenten uit je leven, bv. toen je 8 of 16 of 25 jaar was. Zo kan je een beschrijving maken van de verschillen tussen wie je was en wie je wordt of zou willen zijn. Hoe zullen de volgende maanden en jaren jouw leven veranderen?

Vervolgens beschrijf je jezelf zoals je altijd bent geweest. Wie was die persoon ? Welke visie heb je over het leven? Hoe heeft hij of zij je begeleid? Heb je geluisterd of leefde je op automatische piloot?

Succeslaan - vraagteken“Dingen die ik leuk vindt.”

Hoe vaak neem je de tijd om erachter te komen wat jou echt gelukkig maakt? Schrijf over alles wat je vreugde geeft en wat je aan het lachen brengt. Schrijf zeker ook over hoe je je voelt wanneer je bijvoorbeeld denkt aan dure zaken, zoals tropische of onbetaalbare vakanties of bubbelbaden, luxe wagens of uitgaan met de familie, enz… Wat doet dat met je ? Voeg regelmatig zaken toe aan deze lijst.

Succeslaan - vraagteken“Ik bevestig hoe geweldig ik ben.”

Maak een lijst met 10 van jouw grote kwaliteiten en zeg tegen jezelf dat het veilig is om jezelf te zijn. Een voorbeeld van hoe een vriendin dit voor zichzelf heeft gemaakt: “Het is veilig om Annelies te zijn, ik ben grappig, intelligent, creatief, verstandig, veelzijdig, krachtig, rijk, spannend, vrolijk, energiek, gezond en verbonden met mijn geest. Ik breng dat specifieke van Annelies bij alles wat ik doe.”

Wanneer je dit voor jezelf hebt gedaan, zal je al gauw merken wat dit met je gevoel doet !

Herhaal regelmatig deze bevestiging voor jezelf.

Succeslaan - vraagteken“Ik spreek met mezelf als 99-jarige.”

Doe alsof je 99 jaar oud bent, je bent zeer verstandig en in perfecte gezondheid. Schrijf vervolgens een antwoord in jouw dagboek op de volgende vragen:

Wat moet ik nu weten?

Waar moet ik mij de komende dagen en jaren op concentreren?

Wat zou ik kunnen doen of ervaren dat de grootste positieve impact zou hebben op mijn leven?

 

WAT ALS IEMAND JOUW DAGBOEK LEEST?Succeslaan - lezen

Heel wat mensen durven geen dagboek bij te houden uit vrees dat iemand anders zou kunnen lezen wat ze hebben geschreven. Maar weet dat gedachten altijd veel groter zijn in je hoofd  als op papier. Eens op papier genoteerd, krijg je een beter perspectief over jouw gedachten en lijkt het helemaal niet meer zo eng.

Een dagboek schrijven is een geweldige manier om jezelf ècht te leren kennen.

Iedere keer dat je volledig jezelf geeft op papier, kom je een stapje dichter bij je ware ik.

De plaats waar je grootheid je al fluisterend zal herinneren aan alles waarom je hier op aarde bent.

 

Ook JIJ hebt De KEUZE of je hiermee nu wat doet, het ligt volledig in jouw handen. Alleen JIJ kiest en niet iemand anders!

Weet dat zelfbewust zijn heel belangrijk is.

Daarom wens ik je alvast alle SUCCES  toe met het schrijven van jouw dagboek als een zoektocht naar jouw eigen IK!!

 

Uit het hart,

Geneviève Moedbeck

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief of stel jouw vraag. Ik help je graag verder, indien nodig.

Het belang van zelfkennis of zelfbewust zijn !
Tagged on: