PRAKTISCHE TIPS UIT ERVARINGEN VÓÓR – TIJDENS – NA RELATIEBREUK

Zolang alles goed gaat in een relatie staan we niet stil bij wat er allemaal kan verkeerd lopen op het moment dat er aan eventuele scheiding wordt gedacht.

succeslaan-had-ik-maar-van-te-voren-geweten

Deze woorden heb ik wel vaker gehoord tijdens een coachingsgesprek!!

Daarom geef ik je graag een paar praktische tips die je wel kunnen helpen in jouw proces van scheiding.

Neem geen overhaaste beslissingen.

De emoties rond je scheiding kunnen zo heftig zijn dat je grote beslissingen overhaast neemt ‘om er maar van af te zijn’. Zoals bijvoorbeeld : Niets meenemen uit de inboedel – Geen alimentatie aannemen, want je ‘wilt niets meer met hem/haar te maken hebben’ – Vriendschappen verbreken, want zo hoef je niemand onder ogen te komen.

Hoe verleidelijk zulke beslissingen ook kunnen zijn, voor de lange termijn zijn ze geen goede strategie. Als je eerste emoties verminderen, zal je terugblikken op jouw beslissingen en ontdekken dat je jezelf tekort hebt gedaan. Dit kan een heel negatieve invloed op je hebben en je waardeloos laten voelen. Je bent niet voor jezelf opgekomen en er werd niet naar jouw wensen gekeken. Het gevoel van machteloosheid en bitterheid kunnen daardoor een gezonde verwerking in de weg staan.

Zoek professionele begeleiding en emotionele steun bij een paar vertrouwde mensen. Bereid je voor op elk gesprek en plan aansluitend een ontmoeting met een ‘ondersteuner’. Verwacht niet van jezelf dat je zonder pijn door de gesprekken heen komt, maar laat desondanks je stem horen.

succeslaan-moeder-kindDenk aan jezelf en je kinderen.

Vooral wanneer beide partners het niet eens zijn met elkaar, zullen de kinderen er erg onder lijden. Wanneer je meer aan jezelf gaat denken, zal je ook sterker staan voor de kinderen. Egoïsme is hier dan zeker wel op zijn plaats. Denk dan maar aan de situatie waarin  je ex niet wilt meewerken en niet komt opdagen wanneer de zorg voor de kinderen moet geregeld worden bijvoorbeeld. Als je dan niet aan jezelf en de kinderen zou denken, hoe zou het dan verder moeten denk je ?

Heb tijdens je huwelijk je eigen administratieve zaken op orde.

Wanneer je niet weet waar te beginnen omdat je partner al de administratieve taken, zoals bankzaken, verzekeringen, hypothecaire lening, enz..  op zich nam, dan kan het voor jou wel eens veel moeilijker worden bij de regeling van een echtscheiding. Dus ook al ben je bij de start van je huwelijk of samenwonen zo verliefd en vol vertrouwen, heb je administratie zelf op orde of regel deze taken samen zodat je zeker over alles op de hoogte bent.

Probeer je kinderen voor te bereiden.

Jammer genoeg steekt in de meeste gevallen van echtscheidingen, zwartmakerij de kop op. De ene gaat de andere verwijten naar het hoofd slingerensucceslaan-vinger-wijzen en ook al wordt er soms wel beloofd om tegen de kinderen geen slecht te vertellen over mekaar, toch is het vaak al te laat wanneer er onenigheid in de regeling komt. Dan gaan beide partijen met de vinger wijzen naar mekaar, en wat er dan gezegd wordt tegen de kinderen, daar heb je geen controle meer over. Het kan soms wel grote schade brengen aan de kind/ouder relatie. Een tip, laat je kinderen zelf hun eigen oordeel hebben.succeslaan-allebei-even-lief

Weet dat je maar zelden je zin zal krijgen.

Voor een rechter heeft een kind altijd een vader én een moeder. Hoe boos jij ook bent op je ex, de rechter en jouw advocaat, zullen nooit dezelfde mening hebben over hem/haar als jijzelf. Dus wil je tijd en geld besparen, probeer dan voor de rechter zo veel en zo snel mogelijk je scheiding te regelen en kom niet constant met nieuwe e-mails voor de proppen om steeds meer te willen bewijzen. Het zal niet veel meerwaarde geven maar de procedure alleen maar verlengen.

Heb alles zwart op wit geschreven.

Wanneer je met je ex communiceert, is een eerste tip om dat alleen schriftelijk te doen. Zorg ervoor dat je elk bericht kan uitprinten en meenemen naar de zitting. Een rechter heeft niets aan woorden die hij niet in zijn dossier terugvindt.

Een tweede tip is, voordat je op “verzenden” drukt, jezelf eerst 24 uur moet laat bekoelen, je zal zien dat je nadien bepaalde emotionele paragrafen (die je trouwens niet zullen helpen in de zaak) terug zal wissen.

Als derde tip geef ik je mee dat je alleen maar sms’jes van je ex beantwoord wanneer er een vraag in vermeld staat. De rest, zoals beledigingen bijvoorbeeld, negeer je gewoon. Hoe meer je alleen op praktische vragen antwoord , hoe sneller ook de negativiteit van je ex zal ophouden.

Wees sterk en omring je met genoeg sterke raadgevers.

Een advocaat zorgt ervoor dat jouw volledig dossier bij de rechter komt. Maar je advocaat is niet je psycholoog, is geen financieel adviseur of ook je beste vriend(in) niet. Al die mensen bij de verschillende instanties doen gewoon hun werk. Je bent als het ware aan je lot overgelaten. Dus vecht ervoor dat je overal de juiste hulp krijgt. Als je je onzeker voelt of je hebt angst of je voelt je in een hoek gedreven, schakel dan mensen in die jij machtigt om zaken voor jou te regelen.

 

Denk je onvoldoende sterk te zijn om die emotionele weg alleen te volgen? Weet je niet goed hoe hiermee om te gaan ? 

Denk je er aan je professioneel te laten begeleiden?

Dat kan door middel van een LifeCoach. Laat het me weten via de contactpagina, dan maken we samen een afspraak voor een kennismakingsgesprek en kan ik jou, indien gewenst, het stappenplan van het coachingstraject toelichten.

Uit het hart,

Geneviève M.